10 Tips voor mensen die
overwegen imker te worden

Van plan om ook te gaan imkeren? Dan heb ik hierbij tips en overwegingen die ik je graag zou willen meegeven voordat je begint. Ik hoop dat deze meer inzicht zullen geven om te bepalen of imkeren iets voor jou is.

1. Doe een cursus!

Volg een cursus van één heel seizoen of leer de kneepjes van een ervaren imker. Ga niet autodidactisch aan de slag. Leg ook contacten met mede imkers, deze ga je zeker nodig hebben als je er alleen voor staat. Een klankbord is goud waard. Zeker de eerste jaren zullen de bijen je blijven verbazen en onverwacht gedrag vertonen waar je op moet kunnen anticiperen.

2. Vakantie?

De lente en de vroege zomer worden je drukste maanden. Zeker als je niet wil dat jouw volk gaat zwermen en eventueel overlast gaat veroorzaken. Wekelijkse controles zijn in deze periode (afhankelijk van het weer) noodzakelijk. Lange vakanties in deze periode worden lastig.

aspirant_imker, beginnen_met_imkeren
aspirant_imker, beginnen_met_imkeren, gereedschap

3. Gereedschap

Koop enkel het essentiële gereedschap. Er zijn een hoop gimmicks op de markt als het om imker gereedschap gaat en voordat je het weet staat je box vol met imkergerij. Trust me! Eigenlijk heb je alleen beschermende kleding, een veger, een kastbeitel met raampjeslichter en een beroker nodig. 

4. Bijenkast kopen

Er zijn veel verschillende soorten bijenkasten op de markt. De keuze voor een bepaald materiaal of type kast is iets heel persoonlijks. Mijn voorkeur gaat uit naar kasten van natuurlijk materiaal. Ik gebruik red ceder omdat ik denk dat met goede verzorging, deze kasten het langste mee zullen gaan. Voor de bijen maakt het niet veel uit denk ik, maar voor je budget wel. Een complete bijenkast kost tussen de € 150,- en € 400,-. De aanschaf van een bijenkast is, naast tijd, de meest kostbare investering die je moet doen.

aspirant_imker, beginnen_met_imkeren, bijenkast

5. Vind een geschikte locatie

Denk in een vroeg stadium (nu) na over een geschikte locatie voor het plaatsen van je bijen. Zorg dat je niemand tot last bent en bespreek je plannen met omwonenden en eventueel je gemeente voordat je de bijen plaatst. Een potje honing kan wonderen doen. Goede bereikbaarheid is ook belangrijk omdat je vaak met veel materiaal zal moeten zeulen.

aspirant_imker, beginnen_met_imkeren, bijenkast
aspirant_imker, beginnen_met_imkeren, werken met de bijen

6. Zweet!

Van imkeren ga je stinken. Niet echt een tip, meer een waarschuwing. Terwijl je vrienden met lekker weer op het strand liggen, sta jij in een imkerpak, eventueel met een beroker of pijp in de zon. Naast het feit dat je dus bezweet en berookt thuis komt, vinden de meeste partners van imkers die heerlijke bijenwas geur vermengd met zweet nogal stinken.

aspirant_imker, beginnen_met_imkeren, werken met de bijen

7. Ben je sterk genoeg?

Enige kracht is vereist. Een volle honingkamer kan makkelijk meer dan 10 kg. wegen. Vraag maar eens aan een doorgewinterde imker hoe het met zijn rug is.

8. Au!

Je gaat gestoken worden en het doet zeer. Het is goed mogelijk dat je een keer met een olifantenbeen hinkend, of met rode opgezwollen plekken in je gezicht maandagochtend op je werk verschijnt omdat je imkert. Ik zeg dan meestal dat ik op kickboksen zit. Weten of je allergisch bent voor bijensteken is ook wel handig voordat je grote investeringen doet.

9. Guilty

Je gaat bijen vermoorden. Wist ik ook niet voordat ik begon! Zo zal je van ongeboren koningen vroegtijdig hun leven beëindigen om zwermen te vermijden. En je zal bijen vermoorden als je in de kast werkt. Hoe voorzichtig je ook bent, je wordt een bijenmoordenaar. Het is een naar krakend geluidje als je een kamer terugzet en er zit een bij tussen.

10. Toewijding vereist

Imkeren doe je niet voor een jaartje. Overweeg het goed voordat je eraan begint, want het gaat invloed hebben op je leven.

Mocht je na het lezen deze tips nog steeds willen gaan imkeren en denk je dat dit echt iets voor jou is? Dan zou ik als laatste tip willen meegeven: ga er voor! Wees niet bang maar wees wel voorzichtig en beheerst. Het zijn immers wilde, niet gedomesticeerde beestjes. Voor mij is het een fantastische hobby geworden en een mooie manier om met de natuur bezig te zijn.

Enjoy!

Ben je zelf een imker en heb je nog andere tips voor aspirant imkers? Laat ze hieronder achter!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden

Blijf op de hoogte van de laatste blogposts, de mooiste foto’s en andere ontwikkelingen!

Blijf op de hoogte van de laatste blogposts, de mooiste foto’s en andere ontwikkelingen!

Dankjewel

Je bent aangemeld.

Ter bevestiging ontvang je een email.

Je bent aangemeld!

Ter bevestiging ontvang je een email.